Carnaval: Fijnfisjenie?!

Of je tussen 21 en 25 februari nou op pad gaat in Vossestad, Kruikenstad, Tullepetaonestad, Krabbegat, Kielegat of één van de vele andere carnavalsbestemmingen: hou het gezellig. We geven je graag een aantal tips.

·         “’s Nachts na tweeën…”: Zorg dat je veilig thuis komt. Ga niet alleen over straat als dat niet hoeft, dit geldt overigens ook vóór twee uur ‘s nachts. Het klinkt misschien wat afgezaagd, maar met carnaval geldt zeker: samen uit, samen thuis. Zo voorkom je mogelijk dat je het slachtoffer wordt van bijvoorbeeld straatroof of geweld.

·         “Er staat een paard in de gang…”: Je wilt niet dat iemand inbreekt en waardevolle spullen uit je huis steelt terwijl jij gezellig carnaval viert. Met een paar simpele tips en aanpassingen houd je inbrekers langer buiten:

o    Leg kostbare spullen uit het zicht

o    Laat een lamp aan

o    Sluit alle ramen en doe de voor- en achterdeur op slot

o    Heeft jouw woning een gedeelde voordeur (bijvoorbeeld in een studentenhuis)? Doe dan ook altijd je eigen voordeur of kamerdeur op slot als je naar buiten gaat.

·         “Drinke drinke drinke, totteme zinke…”: Neem dit vooral niet te letterlijk! Spreek af wie de BOB is, let op elkaar, ga niet alleen naar de volgende feestlocatie of naar huis en bewaak je grenzen. Zo voorkom je een nat pak, een kater of erger.

·         “Mien, waar is mijn feestneus?…”: Let goed op je spullen! Voorkom verlies of diefstal van je legitimatiebewijs, portemonnee of gsm.

·         “En nou die hendjes de lucht in…”: Steek- en (nep)vuurwapens horen niet thuis in het uitgaansleven en dus ook niet tijdens carnaval. Bovendien zijn ze soms niet van echt te onderscheiden.

·         “Annie, hou jij me tassie effe vast…” Hartstikke prima, maar zakkenrollers houden ook van carnaval vieren. Die gozer wil niet met je danse! Let dus goed op je waardevolle spullen.

Geen geweld tegen hulpverleners
Tot slot: “Wij doen een stapje naar voren…” We verwachten wel dat jij dan een stapje terug doet. Achter elk uniform zit een mens, ook wij komen na afloop van onze dienst graag heel thuis. Gedraag je netjes tegen hulpverleners: agressief of gewelddadig gedrag wordt niet geaccepteerd. Geef hulpverleners de ruimte om hun werk te doen. Volg de aanwijzingen op en verstoor de orde niet.